dilluns, 1 de desembre del 2014

LA CONSTRUCCIÓ DE LES ESCOLES DEL CARRER DE L'ESGLÉSIA




Entre els assumptes que s’havien de tractar en la sessió del dia 8 d’agost de l'any 1925, cal assenyalar-ne un que requeria una ràpida resolució. Joan Batiste Monjo Giner, l’alcalde d’aleshores, s’hi referia de la manera següent:

De todos los concurrentes era conocido el estado de descuido y lamentable abandono en que se encontraba la enseñanza primaria en esta población, por carecer en absoluto de locales adecuados para ello, por cuyo motivo, al formar el presupuesto ordinario para el actual ejercicio económico, se había consignado para tal actuación cantidad para adquisición de un solar y construcción de dos pabellones donde instalar las escuelas nacionales.

Aquest solar situat a la prolongació del carrer de l’Església era propietat de Gabriel Giner Montaner. En l’acta s’explica que l’inspector d’Ensenyament Primari, després de veure el terreny, havia manifestat que reunia las condiciones apetecidas. El document en qüestió també fa referència a la manera de finançar la seua adquisició: (...) acordando que del capítulo 11º, artículo 1º se satisfaga el importe del mencionado solar.

Xaló aleshores comptava amb unes escoles de patronat que s’havien fundat amb fons procedents de la testamentaria de la duquessa d’Almodóvar. Tenien una seu fixa al carrer de l’Ensenyança (l’actual carrer de la Duquessa). Per contra, les escoles nacionals van anar ocupant locals que pertanyien a l’Ajuntament o cases arrendades a particulars. Un exemple: l’any 1881 les escoles ocupaven un local de la Sala Vella del carrer de l’Hospital que anteriorment s’havia fet servir de saló destinat a celebrar les sessions del Ple. Però aquest ús docent va resultar incompatible amb l’administratiu, perquè los niños cantan en voces altas con mucha frecuencia y estudian gritando, impidiendo de esta manera que el secretario y autoridad puedan ocuparse muchísimas veces a los perentorios trabajos que, por razón de su cargo, les están encomendados. Davant aquesta situació, l’Ajuntament va decidir traslladar les escoles al carrer Alacant, a una habitació de la casa on vivia el senyor Silveri Esteve, el mestre que impartia les classes.

Les cases que l’Ajuntament llogava no sempre presentaven unes condicions acceptables. Així ens ho acredita l’informe elaborat l’any 1893 pels regidors Miquel Mas Ferrà i Batiste Fullana Giner:

En cumplimiento de su cometido, habían inspeccionado las casas en que se hallan instaladas las antedichas escuelas y se habían convencido de que no reúnen las condiciones necesarias para el objeto a que se destinan, puesto que no sólo son insuficientes para dar cabida a todos los alumnos que en las mismas se hallan matriculados y se hallan muy poco ventiladas sino que una de ellas, o sea la [casa] que ocupa la escuela a cargo del señor Robert, en concepto de los señores de la comisión amenaza desplomarse parte de la techumbre de una de las habitaciones superiores.

Una vegada coneguda l’opinió dels dos comissionats sobre aquest assumpte, el Ple va adoptar la següent decisió:

Se acordó por unanimidad de votos que se traslade desde luego la escuela de niños dirigida por el maestro don José Robert desde la casa en que en la actualidad se halla instalada, perteneciente a don Domingo Garcés Sanchis, a la de la propiedad de don Pedro Juan Oliver Pérez, vecino de esta villa, sita en la calle de la Virgen número nueve de la misma, la cual en concepto de la Corporación municipal reúne las condiciones necesarias para el objeto.

Per tant, la construcció de les escoles del carrer de l’Església suposava la possibilitat de comptar ja amb instal·lacions pròpies del municipi pensades per a la docència i no simplement adaptades com era el cas de les cases que s’havien arrendat. A hores d’ara, l’edifici encara existeix però la seua funció és ben diferent, ja que alberga les dependències administratives de la corporació municipal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada