dijous, 16 d’abril del 2015

EL CAS D'UN NADÓ ABANDONAT (1888)


L’acta de naixement d’aquest nounat, al qual li varen posar el nom de Carlos i els cognoms de la Puerta i Espósito, explica les circumstàncies en què va ser trobat i posa de manifest el desconeixement de la seua identitat:

Que dicho niño recién nacido fue encontrado al amanecer del día de ayer [el 4 de novembre de 1888] en la puerta de la casa de José Femenía Monserrat sita en la calle de la Virgen de este Poblado, metido en una espuerta [un cabàs] y envuelto en un pañal y un pañuelo de algodón.

Que es hijo y nieto por línea paterna y materna de padres y abuelos desconocidos.

Aquesta declaració, la va fer per delegació de l’alcalde l’algutzir d’aleshores que, segons consta en la referida acta del Registre Civil de Xaló, era Batiste Sobrecases i Pérez, natural de Beniarrés però resident a la nostra vila. El document, a més del Sobrecases, el varen signar Josep Noguera i Marqués (el jutge municipal) i Josep Garcés i Mas (el secretari) i, com a testimonis, Pere Noguera i Molina i Jaume Giner i Oliver.

També, hem consultat l’Arxiu Parroquial a fi de conéixer la informació que conté sobre aquest succeït, i ens hem trobat amb la següent anotació, feta pel sacerdot Joan Ivars:

       En la Iglesia parroquial de Jalón, Diócesis de Valencia, Provincia de Alicante, día cuatro de Noviembre de mil ochocientos ochenta y ocho: Yo, el infraescrito Cura Regente, bauticé solemnemente a un niño que José Femenía Monserrat encontró colgado de un capazo a la puerta de su casa, Calle de la Virgen, hoy a las cuatro de la mañana. Se le puso por nombre Carlos Puerta. Padrinos: Juan Mestre Vives y Ángela Sirerol Noguera, solteros y naturales de ésta. Testigos: Vicente Seguí y Gabriel Marí.

El cognom Puerta, d’acord amb allò que s’explica en una nota sense data feta al marge d’aquesta mateixa inscripció fou rectificat pel de Porta, però no s’hi va esmentar la causa del canvi del castellà al valencià:


       Carlos Porta Espósito. El enmendado ‘Porta’ vale autorizado por Santa Visita. Virgilio Cortés [el signatari de l’esmena].


Josep Mas Martí i Jaume Noguera Mengual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada