dimecres, 22 d’abril del 2015

CRONOLOGIA DE LES ESCOLES DE XALÓ (I)

ANY
ESDEVENIMENTS
1625
Joan Pont és un dels primers mestres xaloners de què tenim noticia escrita.
1760
Les autoritats locals nomenen el primer mestre-ermità. D’aquesta manera, l’ermita de Sant Doménec adquereix dues funcions: lloc de culte i centre d’ensenyament.
1791
A partir d’aquest any els ermitans ja no tindran la consideració de mestres.
1831
El jutge de la testamentaria de la duquessa d’Almodóvar fa un informe sobre l’ensenyament a Xaló. El redactor destaca  la varietat de manuals que s’hi fan servir i la poca observança de les prescripcions legals.
El 12 de novembre, pren possessió de l’escola de xiquets el mestre Macià Marhuenda i, la vespra de Nadal, Maria Utrillas com a mestra de les xiquetes.  
1835
Jaume i Sebastià Giner i altres veïns de Xaló signen el 5 de juny un contracte en què es comprometen a construir dues escoles a l’actual carrer de la Duquessa en el termini de 6 mesos.
1837
Les obres encara no s’han acabat. La testamentaria critica durament aquest retard.
1838
A mitjans d’aquest any, finalitza la construcció de les escoles de patronat.
1850
L’agricultura es converteix en una asignatura obligatòria i s’imparteix a través del Manual de Agricultura d’Alejandro Oliván.
1862
A Xaló, imparteixen classes les dues escoles de patronat, una tercera privada (només per a xiquetes) i una quarta (que únicament funcionava en horari nocturn).
1868
La Junta Revolucionària de Xaló destitueix la mestra Cayetana Colell per ser partidària de la derrocada Isabel II i el mestre Joan Batiste Mas Ferrà per ser un professional poc eficient.
1890
Xaló compta amb dues escoles públiques, dues de patronat i tres privades (el col·legi Sant Francesc, una escola elemental i un parvulari).
1893
A diferència de les escoles de patronat amb una seu fixa, l’Ajuntament anava llogant cases per a les nacionals.  Els regidors Miquel Mas Ferrà i Batiste Fullana Giner fan un informe sobre les deplorables condicions d’aquests immobles.

1 comentari: