dimecres, 30 de desembre del 2015

BERTOMEU ROCA, APOTECARI DE XALÓ


El fundador del llinatge Roca a Xaló fou Bertomeu Roca i Roca, natural de la ciutat de Xàtiva. Bertomeu és l’avantpassat comú dels xaloners que a hores d’ara porten aquest cognom. D’ell sabem que era apotecari de professió, i el 6 d’abril de 1727 es va casar amb Margalida Oliver i Val, donzella nascuda a Xaló. Quan Bertomeu va morir (segurament a finals de l’any 1754), va deixar una nombrosa família: els seus fills Maria (23 anys), Gabriel (21), Vicent (16), Bertomeu (11) i Joan (9). La Maria s’havia casat el 1753 amb el xaloner Batiste Vidal Ripoll.

No hi havia terres en el patrimoni hereditari del difunt. Així ens ho confirma la següent nota redactada el 7 de febrer de 1755:

Los bienes que han recaído en la herencia de Bartolomé Roca se reducen meramente a una botica de boticario, que es lo único que se debe justipreciar por peritos desta facultad.
Els pèrits escollits van ser Antoni Collado i Silvestre Font, apotecaris respectivament de Pedreguer i Benissa. Obra seua és la redacció d’un extens inventari que ens permet conéixer els envasos i ingredients que emmagatzemmava una farmàcia d’aquella època. El document en qüestió es refereix als prestatges on s’arrengleraven un seguit de contenidors plens de les substàncies més diverses. S’hi esmenten pots, ampolles, capses i bótes i una llarga llista de herbes: làudan o làudanum, ginebre, verdet, nou moscada, sàndals blancs i vermells, anís, tamariu, sàlvia, serpentària o dragonera, lavanda, escamonea i senet. A banda de totes aquestes plantes utilitzades des de l'antiguitat, també s’hi troben matèries diverses d'origen animal i mineral. Entre les primeres, en la citada relació es fa esment de la mantega i la cotxinilla i, entre les segones, hi apareixen el sofre i el lapislàtzuli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada