dimecres, 25 de desembre del 2013

LES HORTES I ELS MOLINS DE XALÓ AL SEGLE XVII

 Molí de la Tarafa

 Molí Nou

 Molí del Poble o del Giner

  Molinet de Llíber

Al segle XVII  s'han de distingir dins del terme de Xaló quatre zones d’horta situades a la ribera del riu i una cinquena que estaria localitzada al peu del Castell d’Aixa. Aquesta última s'ha pogut establir a través de la confessió de Miquel-Joan Serra, en què menciona l’existència d’una font i una bassa.

Tret d’aquesta petita zona de regadiu, totes les altres aprofitaven l’aigua que alimentava al sistema hidràulic dels quatre molins del nostre terme: 

El Molí del Lloc, que es correspon amb l’actual Molí del Giner o del Poble, i al qual s’hi accedia pel carrer Sant Cristòfol, que en aquella època es deia carrer del Molí del Lloc. És, per tant, l’únic molí que hi havia dins del casc urbà.

El Molí Nou, a la banda esquerra del riu Xaló i confrontant amb el camí (l’actual carretera) d’Alcanalí.


El Molí de la Tarafa, situat la vora del camí homònim que antigament unia el lloc de Xaló amb els de Mosquera i Parcent.


El Molí de Llíber, que es correspon amb l’actual Molinet de Llíber i que estava situat en l’antic camí ral de Xaló a Llíber (hui, camí del Molinet de Llíber).


Els quatre molins aprofitaven les aigües del riu Xaló per a moure les seues moles, ja que la situació del poble al fons d’una vall encerclada de muntanyes no permet que el vent bufe amb la força requerida per a la instal·lació de molins eòlics.

Pel que fa a la reparació d'aquests molins, s'han conservat diverses anotacions que en fan referència, com ara les dues següents:

      Àpoca fermada per Domingo Marí (ferrer) y mestre Joan Pont (fuster) al Sr. de Xaló de 11 lliures 19 sous i 2 diners de faena feta en los molins de Llíber, segons una memòria contenguda en dita àpoca rebuda per Jaume Ferrer, notari de Xaló a 23 de maig de 1625.

       Item, altra àpoca fermada per los dits al Sr. de Xaló de 8 lliures y un sou per faena en los dits molins rebuda per dit Ferrer a 20 de gener de 1625.

     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada