dissabte, 29 de març del 2014

UNA ÚNICA UNIVERSITAT


La situació administrativa de la nostra baronia després del repoblament era la de dos pobles que conformaven una única universitat (o ajuntament, en la terminologia actual). En el capítol XXVI de la Carta Pobla de 1611 s’estableix expressament que:

       Tots los vehins dels dits llochs del Ràfol i Llíber han de fer una universitat y cos, com si tots vixquessen y habitassen dins lo present lloch del Ràfol, venint los del dit lloch de Llíber per als concells y juntes que s’offeriran al dit y present lloch del Ràfol.

La circumstància que els dos pobles hagueren de compartir l’administració local va obligar a un repartiment de càrrecs que devia ajustar-se al següent esquema: d’una banda, al Ràfol hi hauria un justícia, un lloctinent del justícia, un mostassaf i un jurat en cap i, d’altra, a Llíber es nomenaria un jurat i un justícia propis; el Ràfol disposaria d’un Consell Particular mentre que Llíber només participaria en el Consell General.

L’expressat repartiment del govern de la universitat va provocar més d’un conflicte entre els dos llocs, que varen acabar solucionant-se a través d’una concòrdia signada per les dues poblacions el dia 17 de maig de 1632. Aquest document modificava algunes de les disposicions de la Carta Pobla de 1611. L’escriptura que conté l’acord consta de 16 capítols i va ser redactada pel notari Pau Pereda en valencià, tret del preàmbul i el colofó on es fa servir el llatí. S'hi introdueix una important modificació en la distribució de càrrecs: l’establiment d’un justícia i lloctinent del justícia únics per a tot la universitat i un torn rotatiu d’aquests  càrrecs municipals; quan el justícia siga d’un poble, el seu lloctinent serà de l’altre i l’any vinent se seguirà exactament l’ordre invers. Els canvis també varen afectar a l’elecció dels jurats, i sobre aquesta matèria el Capítol II de la Concòrdia de 1632 recull la següent disposició:

      Item, és estat pactat, determinat, avengut i concordat que dels 3 jurats que cascún any se elegixen, los dos de Xaló y lo hu de Llíber, lo any que lo justícia sia de Llíber sia lo jurat en cap de Xaló y lo any que lo justícia sia de Xaló lo jurat en cap sia de Llíber y asó s’observarà perpètuament.

Quasi tots els aspectes d’aquesta concòrdia van en la línia d’assegurar que no falte mai en les institucions de la comuna universitat la representació proporcional del lloc de Llíber per tal de garantir un equilibri de poders entre les dues poblacions de la Baronia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada