dijous, 18 de juny del 2015

CALENDARI GASTRONÒMIC DE XALÓ


CALENDARI GASTRONÒMIC DE XALÓ
La matança del porc o ‘porquejà’ (lluna vella de gener)
La ‘paellà’
Sant Blai
Els rotllos que es porten a beneir
A la primavera
Les faves sacsades amb cansalada
Pasqua
La berenadeta de Pasqua
Un rosari de faves passades per un fil
Les mones
Sant Vicent Ferrer
La paella amb la colla d’amics
Sant Pere Màrtir o Festa del Romer
Els bollos amb pésols
Sant Joan Batiste
La torrada d’una mata de cigrons o moraga
Tot l’estiu
Les coques amb mullador
Sant Doménec
L’agualimón
Al temps de la verema
Una llesca de pa amb oli, sal i tomaca sucada acompanyada d’un raïm
L’escaldà de la pansa
El mullador (espencat)
Les botifarres en oli
La Mare de Déu Pobra
El pambenet
Tot l’hivern
Els bollos escaldats
Els arrossos caldosos
Figues seques amb una ametla dins
El llegum
La fava pelada
Les llentilles
Nadal
Bunyols
Torrons
Pastissets de moniato
Mantecades, cristines, mostatxons, ronyoses, carquinyols, etc…



Però, a més, la cuina tradicional de Xaló era de les denominades d’interior, perquè hi predominava la carn i els embotits sobre el peix i les saladures, que eren productes que necessàriament arribaven des de fora; per això, no es fa d’estranyar que la xarcuteria que s’elabora a Xaló seguisca conservant la justa fama que li han donat quatre segles de dilatada experiència transmesa de generació en generació, d’ençà de la repoblació mallorquina a començaments del XVII. El producte més conegut és, sens dubte, la sobrassada, que es confegeix amb carn de porc capolada i adobada amb sal, pebre roig –que li dóna el seu color característic- i d’altres espècies. A aquest saborós embotit, caldria afegir-ne un grapat més (botifarra, garró, bufa, blanquet, llonganisses, etc.) que les carnisseries de Xaló continuen preparant artesanalment amb una mestria i qualitat úniques.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada