dissabte, 11 de juliol del 2015

XALÓ, VILA D'ACOLLIDA: TESTIMONI DE BATISTE SEGUÍ MONSERRAT.

 Foto de Luisa Romero per als seus amics de Xaló com a mostra d'afecte

En aquell temps, jo tindria uns quatre o cinc anys. Els evacuats els portaven en camions des d’Alacant, on arribaven en tren. Els repartien per les cases. La que estava a casa mon tio Leonardo li deien Luisa Romero Guerra. Era de l’edat de la meua germana Rosa. Tindrien uns 14 anys. L’alcalde Ordines no volia que l’agarrara, perquè mon tio era pobre. Però era un home molt solidari i es va empenyar que anara a viure amb ell, en contra de l’opinió de l’alcalde. La Luisa era de Vallecas. La relació de la Luisa amb la meua família era molt bona i, quan es va acabar la guerra, va seguir venint a visitar-nos. Estava molt agraïda. Tinc una fotografia d’ella que ens va dedicar. 
La Luisa va arribar a Xaló amb una germana que li deien Sole. Crec que la mare d’elles no va vindre, però sí que les acompanyava la iaia. La van portar a viure a l’antic quarter, al carrer de Sant Rafael. Allí es trobaven la majoria dels evacuats més vells i els xiquets més fadrins. La Sole estava a casa la Bienvenida Mengual. Tenien un germà de nom Manolo. No sé si estava a Xaló. A més, tenien un cosí que li dien Salvador Romero García i va vindre a vore-les. El Salvador es va fer nòvio de la meua germana Teresa i es van casar l’any 1946. Se’n van a anar a viure a Madrid. Allí el meu cunyat treballava a l’empresa Wagon Lits. Era un xic molt sabut i faener.
La Sole, la germana de la Luisa, volia ser artista. Era la parella de ball d’un cosí meu, el Gerardo Estañol. Ell i la seua família vivien a Nules. Però, com allà van començar a tirar bombes, se’n van vindre cap a Xaló, la terra de la mare. Nules, que era una poble tan ric, la guerra el va deixar pla. El Gerardo se’n va anar al Brasil, a viure amb una tia que era artista. Això va ser a la postguerra. Havia aprés a parlar unes quantes llengües, i li va vindre bé per a col·locar-se a un hotel. També feia de guia. Després, quan ja havia fet diners, va tornar i es va casar. El matrimoni vivia a Castelló.

 Foto de Gerardo Estañol, presa a Rio de Janeiro

El tio Jaume Jordi tenia també un xiquet evacuat. Ell, com que no havia tengut fills, el tractava com si ho fóra. Quan es va fer fadrí, es va posar a festejar amb una Escales que li deien Andrea. De casats, vivien al carrer l’Hospital, però després se’n van anar a l’Argentina. 
El Batiste Mestre, “bombera” de malnom, tenia un xiquet evacuat que no estava gens conforme amb el lloc on dormia. L’havien posat a prop d’un llibrell d’eixos de pastar l’embotit, i aquell xicó li feia por que li caiguera damunt. Per això es queixava. Vivien a una caseta que hi havia a la vora del riu. Mon tio Leonardo va anar a vore què passava allí, i va dir que estava perillós. El llibrell, al final, el van despenjar de la paret i el van posar a una atra part.
El dia 19 de març de 1939 va fer una nevada molt forta. A les teulades hi havia un pam de neu. La meua germana Rosa i la Luisa van fer un teclat de piano: les tecles blanques eren de neu i les negres, garrofes.  La cadireta la van fer amb un llibrell. Com si el veguera ara! Els va quedar molt bé.

Testimoni de Batiste Seguí Monserrat 
(recopilat per Jaume Noguera Mengual)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada