divendres, 6 de desembre del 2013

LA VINCULACIÓ D'AUSIÀS MARCH AMB XALÓ (II)


Guillem, l’avi de Joanot, fou el veritable artífex de l’ascens social del seu llinatge en temps del rei Martí l’Humà. En aquesta època, Guillem va acumular una considerable fortuna gràcies a l’exercici de càrrecs que solien estar relacionats amb la recaptació de tributs. En la dita comesa Guillem va destacar de manera especial fins a l’extrem que, segons Jesús Villalmanzo i Jaume J. Chiner, va ocupar el càrrec superior de tresorer en algunes ocasions.[1] Pel que fa a Francesc, el pare de Joanot, acompanyava i ajudava el seu progenitor en les funcions fiscals que aquest realitzava.[2] El 1412 fou un any decisiu en la promoció social de Francesc en ser elegit jurat de la ciutat de València. Però, el final del regnat de Martí I (1410) va tenir efectes negatius per als Martorell. Es tracta d’una qüestió que Jaume J. Chiner Gimeno ha examinat en profunditat. Aquest autor considera que, després de la mort del referit monarca, es va produir una minva en el poder econòmic dels Martorell que va venir seguida d’una pèrdua d’influència en la cort. Els nous càrrecs que aleshores els atorgaven ja no tenien la importància dels que havien exercit anteriorment. A diferència del seu pare, Francesc ja no es trobava en disposició d’aconseguir per als seus fills bon nomenaments, és a dir, que foren alhora prestigiosos i ben remunerats.[3]

Quant a les possessions territorials de què gaudien els Martorell, tenim notícia que a la primeria del segle XV eren titulars dels dominis de Faura i Almorig i, així mateix, sabem que el preu de la venda d’aquests llocs el van destinar a l’obtenció de la plena possessió del castell i la vila de Murla, que va ser discutida per Francesc Vilanova, el seu anterior propietari. Pel que fa al castell –que era un feu reial– Martí I va aprovar la seua venda el 2 d’octubre de 1406, i quant a la vila l’Audiència Reial es va pronunciar a  favor dels Martorell en una sentència dictada el 27 de maig de 1407. No obstant això, i des d’un punt de vista econòmic podem afirmar que la compra de Murla fou poc profitosa per a la família de Joanot. Així ho entén Jesús Villalmanzo, que s’expressa amb les següents paraules:

La adquisición de Murla supuso una verdadera desgracia para los Martorell y fue la causa, quizá la principal, de su ruina. En la consecución y mantenimiento de este señorío invirtieron gran parte o todos sus ahorros anteriores. Además, coincidió con el final del reinado de Martín I, cuando ellos perdieron sus más lucrativos puestos oficiales. La situación de los Martorell, a partir de 1409, empeoró progresivamente. El mantenimiento de la familia cada vez más numerosa[4] de Francesc acabó por ponerlos en graves apuros.[5]

El 1413, Murla fou objecte de permuta amb Pere de Castellví per la Vall de Xaló, que com ja veurem conservaran fins a la dècada dels anys 40 del segle XV.

Com a conclusió d’aquest apartat, resulta necessari assenyalar que, si bé els orígens d’aquestes dues famílies foren molt semblants, la seua evolució posterior serà distinta en cadascuna d’elles. Mentre Ausiàs March conservarà intacte el seu senyoriu de Beniarjó, els Martorell acabaran perdent totes les seues possessions a la Vall de Xaló que passaran a mans dels Íxer, una nissaga de sang reial[6].



[1] Jesús Villalmanzo & Jaime J. Chiner, La pluma y la espada. Estudio documental sobre Joanot Martorell y su familia (1337-1483), Ajuntament de València, 1992, pàgina 28.
[2] Un exemple del que acabem d’esmentar seria el de la participació conjunta de Guillem i Francesc Martorell en la recaptació de l’impost destinat a satisfer les despeses de la celebració del matrimoni entre el rei Martí i Margarida de Prades.
[3] Jaume J. Chiner Gimeno, El viure novel·lesc. Biografia de Joanot Martorell, Editorial Marfil, 1993, pàgina 20.
[4] Francesc Martorell i Damiata Abelló, la seua esposa, van tenir 9 fills: Galceran, Lluís, Guillem, Joanot, Jaume, Jofré, Aldonça, Isabel i Damiata.
[5] Jesús Villalmanzo, Joanot Martorell. Bibliografía ilustrada y diplomatario, Ajuntament de València, 2005, pàgina 72. 
[6] El fundador del referit llinatge fou Pere Ferrandis d’Íxer, que era fill del rei Jaume I i de Berenguera Ferrandis, la seua amistançada. Però, a més de la Casa d’Aragó, els Íxer descendien de la de Navarra, perquè Pere Ferrandis es va casar amb Marquesa Gil de Rada, filla natural del rei Teobald I de Navarra i Marquesa López. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada